Gratis Nieuws – Nederlands Dagblad – Hollander vervalste 1300 sculpturen

12/04/2013 – 08:47

Hollander vervalste 1300 sculpturen

http://www.nd.nl/artikelen/2013/april/10/hollander-vervalste-1300-sculpturen

April 12, 2013

Hollander vervalste 1300 sculpturen

 

De Nederlander Robert Driessen heeft zo’n dertienhonderd valse sculpturen gemaakt, vooral in de stijl van de Zwitserse beeldhouwer Alberto Giacometti. Daarmee verdiende hij circa drie miljoen euro. Dat heeft Driessen gezegd tegen het Duitse weekblad Der Spiegel. De politie ging er eerder van uit dat Driessen zo’n duizend sculpturen had nagemaakt.

Een medewerker van Der Spiegel ontmoette de Nederlander, die aangaf het tijd de vinden dat de wereld hem kent, in een café aan het strand in Thailand. De 54-jarige Driessen wordt gezien als een van de meest succesvolle kunstvervalsers, hoewel hij vooralsnog nauwelijks in de media is geweest. Hij woont sinds acht jaar in Thailand, waar hij een café bezit.

Sommige van Driessens Giacometti-sculpturen sloten zo sterk aan bij de stijl van de kunstenaar, dat Driessen denkt dat ze de in 1966 overleden Giacometti zouden hebben aangestaan. “Na een tijdje had ik Giacometti letterlijk in de vingers.”

De twee mededaders van Driessen zitten in Duitsland in een gevangenis. Aangezien Driessen in Europa wordt gezocht, mocht het weekblad van de Nederlander niet bekendmaken waar de ontmoeting exact plaatsvond.

Driessen maakte dertig jaar lang vervalsingen, waaronder behalve sculpturen ook schilderijen. Hoeveel vervalsingen hij exact heeft gemaakt, weet Driessen niet precies. “Ik heb het niet bijgehouden.”

Gratis Nieuws – Nederlands Dagblad.

Sorry, comments for this entry are closed at this time.